Johnny Thijs wordt voorzitter raad van bestuur Recticel

Johnny Thijs, oud-topman van Bpost, wordt voorgedragen als voorzitter van Recticel. Thijs zal Etienne Davignon opvolgen, die sinds 2004 voorzitter was en nu zelf van deze verantwoordelijkheid afziet. De aandeelhoudersvergadering over de benoeming vindt plaats op 26 mei.

Recticel is een beursgenoteerde onderneming uit Wetteren, die producten op basis van polyurethaanschuim maakt.

Thijs is een nieuwkomer in de raad van bestuur van Recticel en krijgt meteen de rol van voorzitter. Hij zal de komende maanden alle raden van bestuur bijwonen.

Sinds zijn vertrek bij Bpost nam Thijs al verschillende bestuursmandaten op, onder meer bij supermarktketen Delhaize, HR-bedrijf USG People en logistiek dienstverlener H.Essers.

Recticel leed verlies

Recticel leed vorig jaar 9,7 miljoen euro verlies, tegen -36,1 miljoen euro in 2013. Het bedrijf moest onder meer een boete van 8,2 miljoen euro betalen aan het Duitse kartelbureau. De omzet verbeterde wel licht (+0,7 procent), tot 983,4 miljoen euro.

Het vierde kwartaal werd gekenmerkt door omzetgroei, maar anderzijds ook door dure grondstoffen die wogen op de rendabiliteit. Dat was volgens Recticel onder meer het gevolg van een tekort aan propyleenoxide (een tussenproduct bij de productie van polyol) in Europa na twee ernstige incidenten in fabrieken van leveranciers.

Ook operationele problemen in zijn eigen soepelschuimfabrieken wogen op de rendabiliteit. Intussen neemt de druk op de bevoorrading weer af en keren de polyolprijzen terug naar normale niveaus, luidt het. De problemen in de soepelschuimfabrieken worden geleidelijk weggewerkt.