Klacht tegen Theo Francken geseponeerd

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) meldt dat een klacht die tegen hem was ingediend wegens vermeende discriminatie is geseponeerd. "Zo, case closed, we werken hard verder aan een beter asiel- en migratiebeleid", twitterde Francken.

Er hing Francken een klacht boven het hoofd wegens "aanzet tot discriminatie, haat of geweld jegens een groep of gemeenschap" maar de aanklacht is dus geseponeerd. Dat meldde Francken door een foto te tweeten van een brief die hij in de bus kreeg van het Openbaar Ministerie.

Francken kwam na enkele incidenten in de herfst van vorig jaar in het oog van een storm terecht. Eerst bleek dat hij aanwezig was geweest op het verjaardagsfeest van Bob Maes, de oprichter van de extreemrechtse Vlaamse Militanten Organisatie (VMO). Daarna lekte uit dat hij zich in een oud Facebook-bericht vragen had gesteld bij "de economische meerwaarde" van Marokkaanse, Congolese en Algerijnse migranten. Er was ook nog een ander bericht, met een mogelijk homofobe ondertoon.  

Er kwam een storm van kritiek, vooral van Franstalige kant, maar ook van binnen de meerderheidspartijen. De PS eiste Franckens ontslag, maar zover kwam het niet. Uiteindelijk kwam de staatssecretaris op de proppen met een openlijk excuus in het parlement.

In de nasleep van die incidenten volgde ook een officiële klacht van Zoubida Jellab, een Brussels gemeenteraadslid van Ecolo, voor "het aanzetten tot discriminatie, haat of geweld jegens een groep of een gemeenschap". Die klacht is nu dus geseponeerd.

Meest gelezen