Medewerkers Belgische musea op studiereis naar VS

Achttien publieksmedewerkers van Vlaamse en Brusselse musea reizen zondag naar New York om er methodes te bestuderen om het publiek beter te betrekken bij expo's. "Als het gaat om publiekswerking staan de musea in de Verenigde Staten een stuk verder en de rol van musea is in verandering", meldt Roel Daenen van Faro, het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed.

De aanleiding voor het werkbezoek van achttien medewerkers van musea in Vlaanderen en Brussel is de uitnodiging van Rika Burnham, het hoofd educatie van The Frick Collection en de auteur van "Teaching in the art museum".

"Zij was in 2013 te gast bij Faro voor een lezing in de reeks "Musea in dialoog". Haar lezing draaide rond de vraag "Hoe zorgen voor een toegankelijk en betekenisvol museumbezoek voor iedereen?"", meldt Roel Daenen van Faro.

De museumdelegatie gaat vijf dagen op bezoek bij onder meer het MoMa, Guggenheim Museum, The Frick Collection of The Metropolitan Museum of Art, neemt er deel aan workshops en gaat de dialoog aan met hun Amerikaanse collega's.

Ze gaan in gesprek met hun Amerikaanse collega's over hun visie en praktijk, zoals omgaan met evoluties in de samenleving, technologische ontwikkelingen, kwetsbare doelgroepen en participatief burgerschap.

De deelnemers komen uit het SMAK (foto), MAS, Faro, FoMu, Agentschap Kunsten en Erfgoed, Museum voor Schone Kunsten Gent, Museum Mayer Van den Bergh, Museum Plantin Moretus, Bozar, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Musea Stad Antwerpen, Middelheimmuseum, Herita, Groeningemuseum, M HKA, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.