Reuzenrad Parijs in Belgische handen, komt deze zomer naar ons land

Het reuzenrad op de Place de la Concorde in Parijs is sinds vanmiddag officieel in Belgische handen. De nieuwe eigenaar wil het 55 meter hoge rad naar België brengen, maar dat zal pas eind augustus gebeuren.

Marcel Campion, de vorige eigenaar van het rad, gaf vanmiddag de sleutels van het grootste transporteerbare reuzenrad van Europa aan René Bufkens, een Belgische kermisexploitant. In ruil heeft Bufkens wel 3,5 miljoen euro moeten neertellen.

De nieuwe eigenaar wil het Roue de Paris, dat eind vorige eeuw is gebouwd om de millenniumwisseling te vieren, naar België verhuizen. Dat zal wel pas eind augustus gebeuren. "Eerst willen we nog enkele maanden hier blijven staan, onder meer tijdens de doortocht van de Tour de France in juli. Daarna gaat het naar België. Niet om ermee op kermissen te staan, maar om telkens ongeveer twee maanden in de grote steden te staan."

De primeur in België is voor Waregem. "Een sentimentele keuze", zegt Bufkens, "Mijn grootmoeder woont in Waregem en in de periode van Waregem Koerse, eind augustus, staan we daar gedurende zes dagen."

Het reuzenrad afbreken duurt ongeveer één dag, de opbouw duurt twee dagen.