Rusland moet financiële reserves aanspreken

De Russische regering doet komend jaar flink beroep op haar financiële reserves om de gevolgen van de krimpende economie en de stevige daling van de olieprijs te compenseren. Dat blijkt uit aangepaste begrotingsvoorstellen.

Rusland verwacht komend jaar omgerekend zo'n 45 miljard euro nodig te hebben uit zijn noodfonds, dat nu een omvang heeft van ongeveer 75 miljard euro. De Russische economie gaat hard achteruit door de enorme daling van de olieprijs en de westerse sancties tegen het land wegens de crisis in Oekraïne.

Daardoor loopt het tekort van de Russische overheid snel op. Het gat op de begroting komt dit jaar naar verwachting overeen met bijna 4 procent van de omvang van de Russische economie, waar eerder op een min van 0,6 procent werd gerekend. In het ergste geval is volgend jaar ongeveer 80 procent van het noodfonds nodig om de uitgaven van de overheid te dekken, liet een woordvoerster van de regering weten.