Russische opposant Boris Nemtsov is doodgeschoten

In Rusland is Boris Nemtsov, een bekende dissident tegen het regime van president Poetin, doodgeschoten. Nemtsov was vicepremier onder president Boris Jeltsin en was een van de kopstukken van de liberale oppositie.
AP2014

Volgens getuigen werd Nemtsov op straat in het centrum van de Russische hoofdstad Moskou neergeschoten door onbekenden. De plaats is meteen afgezet door de politie.

Nemtsov kwam in de politiek tijdens de mislukte staatsgreep tegen voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov in augustus 1991. Hij organiseerde toen mee het protest van burgers bij de verdediging van het parlementsgebouw tegen opstandige militairen die daarna afdropen.

De coup mislukte en Nemtsov werd opgemerkt en opgenomen in de groep medewerkers van toenmalig Russisch president Boris Jeltsin. Als gouverneur van zijn thuisstad Nizjni Novgorod en vanaf 1997 als vicepremier en minister van Energie speelde hij een grote rol bij de privatisering van voormalige communistische staatsbedrijven.

In 1998 moest hij ontslag nemen en richtte hij de liberale partij Unie van Rechtse Krachten op. De voorbije jaren was hij een kopstuk van de liberale oppositie tegen president Vladimir Poetin. Elf jaar geleden ondersteunde hij de Oranjerevolutie in buurland Oekraïne en was hij economisch adviseur van toenmalig president Viktor Joesjtsjenko.

Meer recent was Nemtsov ook een hevig tegenstander van de Russische inmenging in de oorlog in buurland Oekraïne.