Syrische Koerden nemen bolwerk van IS in in Syrië

In het noordoosten van Syrië hebben Koerdische strijders de stad Tal Hamis ingenomen. Dat was een bolwerk van de terreurgroep IS. De Koerden en hun Arabische bondgenoten hebben de voorbije weken IS steeds verder teruggedreven.
AP2014

De voorbije dagen heeft de Koerdische militie de omliggende dorpen rond Tal Hamis ingenomen. Nu zijn ze samen met een Arabische militie de stad ook binnengedrongen. De strijders van IS zouden zich zonder al te veel verzet hebben teruggetrokken.

Bij die gevechten zouden 175 rebellen van IS zijn gedood, maar ook een dertigtal Koerden. Onder hen is een Australische vrijwilliger die zich bij de Syrisch-Koerdische YPG had aangesloten.

Het offensief van de Koerden in het noordoosten van Syrië wordt gesteund door Amerikaanse vliegtuigen die IS onder vuur nemen. Enkele dagen geleden hadden de Koerden ook al een belangrijke aanvoerlijn van IS vanuit buurland Irak afgesloten.

Intussen is er nog altijd geen spoor van 220 Assyrische christenen die in de buurt ontvoerd zijn door IS. Meer dan 5.000 Assyriërs zouden zich in veiligheid gebracht hebben in grote steden zoals Hasakah en Qamishli in de buurt. In Syrië wonen ongeveer 1,2 miljoen christenen. Zowat 30.000 van hen behoren tot de Assyrische kerken, sommigen onder het gezag van Rome, anderen niet.