Te weinig aandacht voor pijn na kanker

Kom op tegen Kanker start een campagne over pijn bij kankerpatiënten. Patiënten met aanhoudende pijn, ook na de behandeling, voelen zich namelijk dikwijls onvoldoende geholpen en begrepen.
ASTIER / BSIP
Archieffoto

Uit onderzoek blijkt dat in Europa vier op de tien kankerpatiënten met pijn onvoldoende behandeld worden. Daardoor lijden ze onnodig veel pijn.

Sommige pijnen, zoals zenuwpijn, zijn moeilijk te behandelen. De meeste pijnen zijn met medicijnen wel onder controle te krijgen. Maar dokters weten niet altijd genoeg af van pijnbestrijding, stelt Kom op tegen Kanker. Patiënten vrezen dan weer om verslaafd te raken aan medicijnen of zijn bang voor de nevenwerkingen.

Levenskwaliteit

Voor de levenskwaliteit van de patiënt is het echter noodzakelijk dat pijn voldoende en adequaat bestreden wordt, zegt Kom op tegen Kanker. "Aanhoudende pijn is op zich niet alleen verschrikkelijk, het leidt ook tot verminderde eetlust, gewichtsverlies en ook slaaptekort, wat nefast is voor de conditie en de levenskwaliteit van patiënten."

Ook de job van de patiënt kan in gevaar komen, of zijn of haar relatie en sociale contacten; het kan ertoe leiden dat de patiënt in een maatschappelijk isolement terechtkomt.

Met de campagne wil Kom op tegen Kanker deze situatie onder de aandacht brengen. Op kankermeldpunt.be kunnen kankerpatiënten ook hun eigen ervaringen delen over pijn en de behandeling ervan. De stichting wil die dan in kaart brengen om bij de overheid en zorgverleners voor betere zorg te pleiten.