Virginia betaalt Eugenics-slachtoffers gedwongen sterilisatie

De Amerikaanse staat Virginia heeft een wet goedgekeurd om schadevergoedingen uit te betalen aan mensen die tijdens de vorige eeuw in het kader van grootschalige programma's gesteriliseerd werden. Het programma moest verhinderen dat '"onvolmaakte" mensen zich konden voortplanten.

Activisten hadden zich gegroepeerd en waren naar de rechter getrokken. De lokale autoriteiten zijn hen nu gevolgd. De Virginia National Assembly heeft 400.000 dollar vrijgemaakt, waardoor slachtoffers elk 25.000 dollar zouden kunnen krijgen.

Tussen 1924 en 1979 werden meer dan 7.000 inwoners van Virginia tegen hun wil onvruchtbaar gemaakt onder de Virginia Eugenical Sterilization Act. Eugenics was toen een beweging die ervoor ijverde om de genetische stamboom van de mensheid sterker te maken door ervoor te zorgen dat degenen die "gebreken vertoonden" zich zeker niet zouden voortplanten.

Voorbeeld voor andere staten en landen

De wet in Virginia werd overgenomen door andere Amerikaanse staten en diende ook als voorbeeld voor landen buiten de VS, onder meer voor nazi-Duitsland, maar ook in Zweden, Canada en Japan bestaan er voorbeelden. In Virginia werd het staatsprogramma uitgevoerd in zes centra, onder meer in de toenmalige Virginia Colony for the Epileptic and Feeble-Minded (voor de epileptische mensen en de zwakken van geest).

De cijfers zijn onthutsend: in 33 Amerikaanse staten werden 65.000 Amerikanen gedwongen gesteriliseerd, onder wie 20.000 in Californië, zegt expert Mark Bold aan het Amerikaanse persbureau AP. Twee op de drie slachtoffers waren vrouwen en vaak wisten die niet wat hen precies overkwam.

Lewis Reynolds (87): "Ze namen mijn rechten af"

Virginia is nu de tweede Amerikaanse staat die beslist om een vergoeding uit te betalen aan de slachtoffers. Eerder besliste North Carolina in 2013 om 50.000 euro per benadeelde uit te betalen.

De regeling in Virginia kom erg laat, zegt Bold. Er is momenteel maar weet van 11 slachtoffers. Het afgelopen jaar zijn er nog twee gestorven. De 87-jarige Lewis Reynolds is wel nog in leven en is tevreden met het nieuws. "Ik denk dat ze me onrecht hebben aangedaan. Ik kon geen familie beginnen zoals iedereen dat deed. Ze hebben me mijn rechten ontnomen."  

Reynolds werd opgepakt omdat men dacht dat hij epilepsie had. Later bleek dat hij tijdelijk vreemde symptomen vertoonde nadat hij met een steen op zijn hoofd was geslagen. Zijn eerste vrouw verliet hem toen bleek dat ze geen kinderen konden krijgen. Hij trouwde opnieuw en dat huwelijk hield wel stand. Zijn vrouw Dolores overleed zeven jaar geleden. "Soms huilden we samen over het feit dat we geen kinderen konden krijgen."