Vlaamse uniefs verleiden steeds meer buitenlandse onderzoekers

Buitenlandse onderzoekers vinden steeds vlotter hun weg naar de Vlaamse universiteiten, zo blijkt uit cijfers van de KU Leuven, de UGent en de Universiteit Antwerpen. Vooral de wetenschappelijke faculteiten kleuren door krapte in eigen land snel internationaal. Dat schrijft De Tijd.
Nicolas Maeterlinck

"Twee jaar geleden bedroeg het aandeel doctoraten door buitenlandse studenten amper 30 procent", zegt Liliane Schoofs, vicerector onderzoeksbeleid aan de KU Leuven. "Nu heeft de meerderheid van de faculteiten 40 procent bereikt. Hier en daar is de verhouding tussen het aantal buitenlandse doctorandi en de Vlaamse zelfs fiftyfifty."

In het academiejaar 2009-2010 namen buitenlandse onderzoekers in Antwerpen 29 procent van de afgelegde doctoraten voor hun rekening. Vijf jaar later is dat al 35 procent. In Gent groeide het aantal buitenlandse onderzoekers tussen 2009 en 2013 met 10 procentpunten, van 25 naar 35 procent.

De populariteit van de Vlaamse universiteiten is deels te danken aan een hertekening van de financiering. Maar universiteiten gaan ook veel bewuster op zoek naar buitenlandse profielen. Vooral voor de wetenschappelijke en ingenieursopleidingen is actief rekruteren broodnodig.