Wall Street-legende Kahn (109) overleden

Wall Street-legende Irving Kahn is dinsdag op 109-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn kleinzoon Andrew Kahn wereldkundig.

Econoom Kahn was al sinds 1928 werkzaam op Wall Street en leerde de harde lessen van de economie tijdens de beurskrach van 1929 en de daaropvolgende crisis. Hij zat tot aan zijn dood nog in het bestuur van investeringsmaatschappij Kahn Brothers, die hij samen met zijn zonen had opgericht. Kahn Brothers heeft ongeveer 1 miljard dollar in beheer.

Kahn stond te boek als een geduldige en leergierige investeerder. "Liever langzaam en goed", zei hij vorig jaar nog in een interview. Zelf zei Kahn dat hij bleef werken om ook mentaal bij te blijven. Zo las hij dagelijks drie kranten en hield hij ook andere media nauwlettend in de gaten.

De beurskrach van 1929 kwam voor Kahn nauwelijks als een verrassing. "Het was gewoon niet slim. Iedereen kon zien dat handelaren volop aan het gokken waren. Allemaal leenden ze geld en allemaal genoten ze volop van het leven, in ieder geval voor een paar maanden. De uitkomst liet zich raden."

Tot vorig jaar op kantoor

Dat hij de respectabele leeftijd van 109 jaar bereikte, is in zijn familie overigens geen uitzondering. Zijn zus Helen Reichert stierf in 2011, zes weken voor haar 110e verjaardag. Een andere zus, Leonore, was 101 toen ze in 2005 overleed. Ook jongere broer Peter schaarde zich in het rijtje 100-plussers. Hij overleed vorig jaar toen hij 103 jaar oud was.

Tot vorig jaar was Kahn nog drie dagen in de week op kantoor waar hij investeringszaken doorsprak met zijn zoon Thomas, president van de firma en kleinzoon Andrew, die vicepresident is van het bedrijf. Kahn overleed in zijn appartement in Manhattan.