Welke kleur heeft deze jurk?

Ondergetekende zit in het blauwzwarte kamp. Het andere kamp meent dat bovenstaande jurk een goud met witte kleur heeft. De jurkfoto staat sinds gisteren op Tumblr en de meningen over de kleur zijn verdeeld. Hoe komt dit toch?

Even terug naar gisteren. Toen werd dit bericht online gezet. "Jongens, help me alstublieft. Is deze jurk wit en goudkleurig of blauw en zwart? Mijn vrienden en ik raken het er niet over eens, ik word helemaal gek." 

Vrij snel verlegde de discussie zich naar Twitter, Facebook en andere sociale media. Een duidelijk antwoord op de vraag welke kleur de jurk heeft, is er niet. Wel kunnen we zeggen hoe het komt dat we een andere kleur zien.

Computerscherm treft geen schuld

Twee mensen die naar hetzelfde computerscherm turen, kunnen wel degelijk een ander oordeel vellen over de kleur van de jurk. Dat tonen bovenstaande tweets aan. 

Ook uw ogen gaan vrijuit

"Mij lijkt het erg onwaarschijnlijk dat het komt door een verschil in de kegeltjes", zegt een hoofddocent psychologie aan Buzzfeed.

Met die kegeltjes doelt ze op het netvlies in onze ogen. Dat netvlies is bedekt met lichtgevoelige cellen die bestaan uit kegeltjes en staafjes. De staafjes detecteren de lichtintensiteit, de kegeltjes onderscheiden de kleuren.

We onderscheiden drie soorten kegeltjes: groene, rode en blauwe. De verhouding tussen die types is voor iedereen verschillend. Toch heeft dit volgens de professor geen grote invloed op de kleuren die we waarnemen.

Het zijn uw hersenen!

Onze ogen hebben de gewoonte om de kleur van een lichtbron te corrigeren. Wij mensen filteren automatisch de kleur van de lichtbron weg, waarna we de echte kleur van het object zien.

In het geval van de jurk zitten de kleuren op een bijzondere grens. "Mensen filteren ofwel de blauwe kleur weg - waarna het wit en het goud overblijven, ofwel wordt de gouden kleur weggefilterd - waardoor blauw en zwart overblijven", zegt Bevil Conway, een neurowetenschapper aan de Universiteit van Wellesley. 

Meest gelezen