91-jarige Mugabe haalt nog eens uit naar de blanken

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe dreigt ermee nog meer privégrond in beslag te nemen die nog in handen van blanken is. Nu viseert hij geen landbouwgrond, maar privé-wildreservaten. De eerste en tot nu toe enige president van Zimbabwe hield een toespraak van meer dan een uur ter gelegenheid van zijn 91e verjaardag.

Mugabe hield zijn verjaardagstoespraak in een hoteltuin in Victoria Falls. Hij wou duidelijk een boodschap meegeven dat hij nog altijd fit is, ondanks zijn hoge leeftijd en zijn ietwat gênante valpartij van enkele weken geleden.

De president citeerde uit een recent onderzoek waaruit blijkt dat blanke Zimbabwanen nog altijd een groot deel van het land in bezit hebben, ondanks de controversiële landhervorming van de voorbije jaren. Daarbij zijn duizenden blanke boeren onteigend om hun gronden te herverdelen onder de zwarte bevolking. In de praktijk bleek het echter vooral te gaan over naasten van de president en hun familie.

Door vandaag te zeggen dat grote delen van het land nog altijd in blanke handen zijn, geeft Mugabe impliciet toe dat zijn landhervormingen niet echt een succes zijn. "Zimbabwe heeft veel safarigrond, maar veel daarvan is niet in Afrikaanse handen, maar is in het bezit van blanken", zegt Mugabe. "Wij gaan nu binnenvallen in die bossen. Ons volk kan niet blijven lijden."

"Wij kunnen zelf ons ding doen, we hebben de blanken niet nodig om ons de weg te wijzen", klopt Mugabe zich op de borst. De president is al aan de macht sinds de onafhankelijkheid in 1980, maar zijn economisch beleid heeft vooral geleid tot inflatie, economische crisis en verarming.

Twee jaar geleden won Mugabe de verkiezingen, hoewel nogal wat twijfels blijven over het eerlijke verloop van de stembusgang. Tegen de volgende verkiezingen, in 2018, zal hij 94 jaar oud zijn. Waarnemers vermoeden dat hij het politieke pad wil effenen voor zijn tweede echtgenote Grace (rechts op foto), die heel wat jonger is.