"Vind jij dat ik figuurcorrigerend ondergoed moet dragen?"

"We zijn heus wel meer dan de jurken die we dragen. Samen met de andere vrouwelijke genomineerden ben ik blij hier te zijn en om te praten over het werk dat ik afgeleverd heb. Het is niet makkelijk een vrouw te zijn in Hollywood, of in welke industrietak dan ook." Actrice Reese Witherspoon maakte op de rode loper van de Oscars tegenover ABC News maar al te graag duidelijk dat niet alleen het uiterlijk van tel is voor de hardwerkende actrices in Hollywood. Maar journalisten durven daar al eens anders over te denken.

Toch zijn actrices niet altijd gediend met vragen en opmerkingen over hun uiterlijk. Op een persconferentie bij de voorstelling van de genomineerden kreeg bijvoorbeeld Emma Stone, in de running voor een Oscar voor haar rol in "Birdman", als eerste opmerking van een journalist te horen: "Je ziet er goed uit, zoals altijd." Stone reageerde laconiek met: "Bedankt! En dat is dan alles wat telt!"

Cate Blanchett ging vorig jaar op de rode loper van de SAG Awards nog een stapje verder en wees de cameraman, die haar van haar voeten naar haar hoofd filmde om haar Givenchy-jurk te belichten, prompt terecht met: "Doe je dat ook bij de mannen?"

De "beweging", zoals Reese haar account #askhermore omschreef, kreeg steun van andere actrices, als Lena Dunham ("Stel actrices vragen over de initiatieven die ze steunen."), Lupita Nyong’o ("Het is belangrijk om over mijn stiel te spreken. Mode is daarbij enkel een interessante bijkomstigheid.") en Nicole Kidman ("Tegelijkertijd met mode moet ook je werk gevierd worden."). De simpele modevragen stonden al snel symbool voor andere seksistische vragen die actrices om de haverklap voorgeschoteld krijgen, als: "Hoe combineer je je huishouden met deze job?" De actie van Witherspoon werd door menige nieuwswebsite als "meer dan geslaagd" omschreven.

Wat als mannen zulke vragen voorgeschoteld krijgen?

Ook al mogen vragen als "Wat draag je?" en "Heeft het veel tijd gekost om er zo uit te zien?" dan voor actrices evident zijn op de rode loper, als ze aan acteurs gesteld worden zijn ze veeleer ridicuul, inclusief al even lachwekkende reacties van de geïnterviewden. Dat ondervond een paar weken geleden een journaliste van Buzzfeed op de rode loper van de Bafta's. Na een eerste verbazing doen Michael Keaton en Eddie Redmayne hun best om serieus te blijven. Terwijl Keaton weigert rond te draaien om zijn outfit te laten bewonderen, waagt Redmayne het er toch op. En dan moet de vraag nog komen of ze figuurcorrigerend ondergoed dragen ("Wil je me iets duidelijk maken met die vraag?"):

Vorig jaar deed Buzzfeed al een gelijkaardige poging met "slachtoffer" Kevin Spacey. Die leek almaar minder geamuseerd en besloot uiteindelijk met: "You guys are so fucked up!":

lees ook