Kunstenaars krijgen vergoeding bij doorverkoop werken

De regering-Michel heeft de uitvoeringsbesluiten over de wet op de doorverkoop van kunstwerken goedgekeurd. Kunstenaars zullen vanaf deze zomer een vergoeding kunnen krijgen wanneer een van hun werken wordt doorverkocht. Naargelang de prijs die betaald wordt, hebben ze recht op 0,25 tot 4 procent van het bedrag.

Minister van Economie Kris Peeters maakte bekend dat de regeling voor de vergoeding voor kunstenaars voor de doorverkoop van hun werken vanaf deze zomer in voege zal treden.

Jonge kunstenaars verkopen dikwijls hun werk aan een lage prijs. Als ze later bekend worden, worden hun werken vaak doorverkocht aan een veel hogere prijs. Vanaf deze zomer zullen ze van die opbrengst een klein deel krijgen. De kunstenaars hebben recht op 0,25 tot 4 procent van het bedrag.

De kunstwerken die in aanmerking komen, moeten voor minimum 2.000 euro worden verkocht. "Wanneer er een beeldhouwwerk van Rik Poot wordt verkocht voor 27.720 euro, dan levert dat een volgrecht van 1.108 euro op voor de kunstenaar of voor zijn erfgenamen", meldt Kris Peeters.

Het recht blijft gelden tot 70 jaar na het overlijden van de kunstenaar. Om alles transparant te laten verlopen, komt er tegen 1 juli een centraal platform waar alle verkopen worden geregistreerd.