Moord op Russische oppositieleider Nemtsov "zorgvuldig gepland"

De moord op de Russische oppositieleider en voormalig vicepremier Boris Nemtsov was "zorgvuldig gepland". Dat stelt het Russische onderzoekscomité naar de moord. Nemtsov werd gisteravond in het centrum van Moskou neergeschoten. Hij was een tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. "Ik ben bang dat Poetin mij gaat vermoorden", zei Nemtsov eerder deze maand nog.

"Er is geen enkele twijfel dat de misdaad zorgvuldig gepland is, net als de plaats die voor de moord is gekozen", staat in het persbericht van het onderzoekscomité. Nemtsov is omgebracht op een brug vlak bij het Kremlin en de Sint-Balisiuskathedraal, in hartje Moskou.

Volgens het onderzoek was Boris Nemtsov met een metgezel op weg naar zijn appartement, dat niet ver van de plaats van de misdaad is gelegen. Het comité oordeelt dat de daders en opdrachtgevers op de hoogte waren van de route.

In het persbericht stelt het comité nog dat op de plaats van de moord zes hulzen, van een kaliber 9 mm, zijn aangetroffen. Vermoedelijk zijn de schoten afgevuurd met een Makarov-pistool. Intussen zou de witte auto die de daders hebben gebruikt, teruggevonden zijn in de buurt van de plaats van de moord.

"De plaats van de moord is zeer opmerkelijk: op een brug met zicht op het Rode Plein. Er is daar heel veel politie en 's avonds is er weinig verkeer. Dus de aanslag is gebeurd door mensen die niet veel angst hadden om gearresteerd te worden. Ze gingen ook heel professioneel te werk", luidt de analyse van VRT-journalist Jan Balliauw.

Op de brug is het intussen een komen en gaan van duizenden sympathisanten van Nemtsov. Sommigen leggen bloemen neer op de plaats van de moord.

imago/Xinhua

"Bang dat Poetin me gaat vermoorden"

Volgens de onderzoekers is het best mogelijk dat de daders van de moordaanslag Rusland willen destabiliseren. Een vrees die ook Michail Gorbatsjov (de voormalige secretaris-generaal van de communistische partij van de Sovjet-Unie) deelt.

De gespannen relatie tussen Nemtsov en Poetin is daar niet vreemd aan. Boris Nemtsov was namelijk een hevige tegenstander van de Russische president. Hij gaf onder meer kritiek op de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne.

In een interview met een Russische nieuwswebsite liet Nemtsov begin deze maand nog optekenen dat hij bang is dat Poetin hem zou vermoorden voor zijn oppositievoeren.

Die bezorgdheid deelde hij enkel met zijn dichtste vrienden en familie, zoals zijn moeder die ook erg bang was. "Elke keer als ik haar bel, dan zegt ze dat ik moet stoppen met mijn kritiek op Poetin. Hij zal je vermoorden", klonk het in het interview. Maar Nemtsov bleef doorgaan. "Ik ben het altijd gewoon geweest om mijn standpunt te verdedigen. Zo ben ik opgevoed."

Poetin zelf heeft gisteravond onmiddellijk gereageerd na de moordaanslag. Hij stelde dat Nemtsov het slachtoffer is geworden van huurmoord en sprak van een provocatie. Poetin zou ook zijn topagenten op het onderzoek gezet hebben. Andere wereldleiders dringen aan op een onafhankelijk onderzoek.

"Oppositie voeren is gevaarlijk"

In 2011 sprak VRT Nieuws met Boris Nemtsov. Toen zei hij dat oppositie voeren gevaarlijk is in zijn land.