Pilotenstaking bij lagekosten­maatschappij Norwegian Air

De Noorse budgetluchtvaartmaatschappij Norwegian Air kampt sinds vandaag met een pilotenstaking. Zeker 70 Scandinavische piloten weigeren te vliegen omdat zij vrezen voor verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden.

Norwegian Air dook vorig jaar in de rode cijfers en het bedrijf probeert nu kostenbesparingen door te voeren. Er vinden al maanden gesprekken plaats met de vakbond, maar deze zijn tot nu toe zonder resultaat.

De luchtvaartmaatschappij streeft ernaar alle geplande vluchten voor dit weekend gewoon uit te voeren, aangezien de staking volgens het bedrijf "slechts een beperkt aantal piloten" betreft. De vakbond dreigt echter dat het aantal actievoerders de komende dagen kan worden uitgebreid tot 650 piloten.

Norwegian Air is erg omstreden in de branche wegens zijn plannen om op een Ierse licentie en met goedkoop Aziatisch personeel te gaan pendelen tussen Europa en de Verenigde Staten.

SAS

SAS, een andere Scandinavische luchtvaartmaatschappij, kreeg dit weekend eveneens te maken met een staking. Omdat een deel van het cabinepersoneel besloot het werk neer te leggen moesten zeker 60 vluchten worden geschrapt.

De medewerkers zijn boos omdat SAS hen probeert over te plaatsen naar dochtermaatschappij Cimber, waardoor zij tevens genoegen moeten nemen met verslechterde arbeidsvoorwaarden.