President Obama vraagt Russen "transparant onderzoek"

Verschillende politieke leiders reageren geschokt op de moord op de Russische opposant Boris Nemtsov. De Amerikaanse president Barack Obama spreekt van een "brute moord", de Russische president Vladimir Poetin heeft het over een "huurmoord die extreem provocatief is".
imago/Xinhua
De plaats van de moord.

Nemtsov werd gisteren neergeschoten in het centrum van Moskou, op nog geen 100 meter van het Kremlin. Een onbekende schoot hem vanuit een auto vier keer in de rug. Van de dader(s) is geen spoor.

De wereld reageert geschokt op de moordpartij. Verschillende politieke leiders betuigen hun medeleven. President Obama spreekt van een "brute moord" en roept de Russen op om een "objectief en transparant onderzoek" in te stellen. Obama ontmoette Nemtsov in 2009 in Moskou. Hij looft hem voor zijn toegewijde strijd tegen corruptie.

De Franse president François Hollande noemt de moord "afschuwelijk" en dat op een "verdediger van de democratie". De Duitse bondskanselier Angela Merkel maant Poetin aan om de moord uit te klaren en de dader voor het gerecht te brengen.

"Provocatie"

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteravond, kort na de moord, ook gereageerd. Poetin stelt dat Nemtsov het slachtoffer is geworden van een huurmoord en spreekt van een provocatie. Poetin zou ook zijn topagenten op het onderzoek gezet hebben.

Nemtsov was een hevig tegenstander van het beleid van Poetin. In een recent interview gaf Nemtsov nog te kennen dat hij voor zijn leven vreesde. Hij vond dat Rusland zich niet mocht mengen in het conflict in buurland Oekraïne.

"1 kogel voor elk kind"

Ook in Oekraïne komt de moordpartij hard aan. Premier Arseni Jatsenjoek tweette: "Nationalist en tegelijkertijd vriend van Oekraïne." De Oekraïense president Petro Prosjenko zette dan weer volgende post op Facebook: "Ik denk niet dat het een ongeluk was."

Een andere Russische opposant, Garry Kasparov, is kapot van het nieuws dat zijn collega brutaal vermoord is. "Vier kogels, 1 kogel voor elk kind dat hij achterlaat." Kasparov en Nemtsov discussieerden vaak over de problematiek in Rusland. "Boris zei altijd tegen me dat ik te snel wilde zijn, hij zei dat je lang moest leven om verandering te zien. Hij zal de verandering nu nooit zien."