Ruim 8.300 leerlingen waren onwettig afwezig na kerstvakantie

Na de voorbije kerstvakantie bleven ruim 8.300 leerlingen afwezig van school zonder geldige reden. Voor de vakantie waren er dat ook ruim 8.000. Het luxeverzuim is daarmee licht gestegen. Eerder raakte bekend dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) toch het verplichte doktersattest afschaft.

Het is een fenomeen dat steeds terugkeert bij elke vakantie: leerlingen die niet naar school gaan omdat ze bijvoorbeeld op reis zijn met hun ouders. Zo bleven er in de week voor de kerstvakantie 22 procent meer leerlingen ongeldig afwezig dan tijdens een gewone week. In vergelijk met vorig jaar steeg dat luxeverzuim met 0,15 procent.

De vorige minister van Onderwijs Pacal Smet (SP.A) probeerde dat probleem terug te dringen door een doktersbriefje te verplichten. Maar dat heeft blijkbaar weinig effect, want ook nu is het luxeverzuim opnieuw gestegen. Daarom schaft de nieuwe onderwijsminister Crevits het doktersbriefje vanaf volgend schooljaar weer af. Zo wil de minister ook de administratieve last voor de scholen afbouwen. Ouders moeten de scholen wel nog een attest bezorgen als hun kind afwezig is.