Serge Kubla stapt op als burgemeester van Waterloo

Oud-minister Serge Kubla (MR) heeft zijn ontslag ingediend als burgemeester van Waterloo, in Waals-Brabant. Zijn bevoegdheden worden overgenomen door Waals parlementslid Florence Reuter (MR). Kubla is eerder deze weken aangehouden in verband met een corruptiezaak.
Nicolas Maeterlinck

De zaak draait rond de industriële groep Duferco, die Congolese ambtenaren zou hebben omgekocht. Het geld zou minstens gedeeltelijk overhandigd zijn via Serge Kubla. Die zou 20.000 euro aan de echtgenote van premier Adolphe Muzito hebben gegeven in hotel President in Brussel, als voorschot op een som die op 500.000 euro wordt geraamd.

Vier dagen geleden al vroeg MR-voorzitter Olivier Chastel dat Kubla zou opstappen. Hij wil duidelijk vermijden dat de onfrisse zaak waarin het voormalige MR-zwaargewicht betrokken is geraakt afstraalt op de Waalse liberalen.

Kubla nam de beslissing om op te stappen in overleg met Chastel en Jean-Paul Wahl, voorzitter van de MR-federatie van Waals-Brabant. In een persmededeling zegt Kubla niet te willen dat zijn vervolging als "onrechtstreeks gevolg heeft dat de goede werking van de gemeente Waterloo en het belang van haar inwoners geschaad worden." Hij herinnert eraan dat geen enkel feit dat hem ten laste wordt gelegd slaat op de uitoefening van zijn publieke mandaten. Hij wil zich naar eigen zeggen "in alle sereniteit" verdedigen.

De 67-jarige Kubla werd in 1977 verkozen tot Kamerlid voor de toenmalige PRL. In 1983 werd hij burgemeester van Waterloo. In 1999 werd hij lid van het Waals parlement. Hij was Waals viceminister-president en minister van Economie van 1999 tot 2004.