Turkse schrijver Yasar Kemal is overleden

Yasar Kemal, een van de grootste Turkse schrijvers, is overleden na een lang ziekenhuisverblijf. Dat bericht het persagentschap Dogan.

Yasar Kemal, die in het begin van zijn carrière actief was als journalist, schreef 20 romans en talrijke kortverhalen. Hij publiceerde ook interviews met straatkinderen. Hij schreef vooral over het primitieve plattelandsleven in het zuiden van Turkije.

Zijn bekendste boek is "Memed, mijn havik" of "Kleine Memed", dat vertaald is in 40 talen, onlangs ook in het Nederlands. "Bittere wraak" en "Legende van de berg Ararat" zijn een paar andere titels. Negen van zijn romans zijn verfilmd.

Activist voor de Koerdische zaak

Kemal is geboren in het zuiden van Turkije in een Koerdische familie. Hij had duidelijke standpunten over de rechten voor de Koerden, en was een pleitbezorger voor meer democratisering in Turkije. Zijn activisme moest hij bekopen met verschillende rechtszaken, een gevangenisstraf en enkele jaren ballingschap in Zwitserland.

Kemal werd vaak genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur. Uiteindelijk werd niet hij, maar Orhan Pamuk de eerste Turk die de prestigieuze onderscheiding won. Kemal kreeg wel een reeks andere grote onderscheidingen, zoals Hij de Légion d'Honneur in Frankrijk en de Vredesprijs in Frankfurt.