"Ik zou het niet opnieuw doen"

"Het moet niet altijd K3 zijn." Dat dachten 10 jaar geleden niet alleen kinderen, maar ook volwassenen, toen ze luidkeels "Schni Schna Schnappi Schnappi Schnappi Schnapp" naar de hoogste regionen van de hitparades bulderden. Een piepjonge Joy Gruttmann maakte de kleine krokodil Schnappi in 2005 muzikaal onsterfelijk, 4 jaar nadat ze het lied ingezongen had.

Gruttmann was amper 4 toen ze in 2001 het nummer, geschreven door haar tante, inzong. Maar het was dus pas 4 jaar later dat de plaat, vooral dankzij het internet, een Europese hit werd. Ook in Vlaanderen bereikte de plaat de hoogste positie en hield het daar liefst 8 weken vol, goed voor een derde plaats in de eindafrekening van 2005. Om daarna als een foute hit "pur sang" uit te groeien.

Na "Schnappi, das kleine Krokodil" verdween Gruttmann opnieuw in de anonimiteit. Want de roem bleek zwaar om te dragen, zo vertelde ze in oktober 2011 op nieuwswebsite Bild: "Ik zou het niet opnieuw doen. De gouden platen, de prijzen, ik heb ze in de kelder gestoken. Het interesseert me niet meer. Voor mij is dat een afgesloten verhaal. Ik zing het lied ook niet langer, want dat doet me dan weer aan die moeilijke tijden van toen denken."

"Toen het lied een hit werd, kon ik me nog moeilijk aan school aanpassen. Ik werd voortdurend gepest. Het internet deed daar geen goed aan. Ze noemden me onder meer "een valse slang", en dat was dan nog de vriendelijkste commentaar. Als je het zelf niet meegemaakt hebt, kan je je niet inbeelden wat dat met je doet."

In november van vorig jaar klonk de nu 18-jarige Gruttmann iets milder en gaf ze op nieuwswebsite Tagesspiegel toe het nummer toch nu en dan nog eens te zingen: "Zoals je kan zien ben ik nooit door een venster gesprongen, heb ik me nooit met drugs ingelaten en drink ik geen alcohol. Dus, alle roem heeft me uiteindelijk erg normaal doen blijven."

"Opnieuw zangeres worden, daar bedank ik voor. Ik hoop uiteindelijk iets met architectuur te doen. Maar mocht David Guetta mij bellen, daar zou ik natuurlijk niet onderuit kunnen. Toch denk ik niet dat dat zal gebeuren. Al weet je nooit."

lees ook