"Sluit alle gesloten centra in België"

Tweehonderd mensen zonder papieren en sympathisanten hebben vandaag een mars gehouden vanuit Brussel naar het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Het initiatief ging uit van het Fronts des Migrants. Ze eisen de sluiting van alle gesloten centra in België, die de actievoerders beschouwen als "gevangenissen bedoeld voor racistische propaganda om een bepaald electoraat te paaien".
Archieffoto

De tocht vertrok aan de Begijnhofkerk in Brussel naar het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. "Er bestaan in België vijf gesloten centra met een capaciteit van 700 plaatsen. In deze Belgische gevangenissen voor buitenlanders worden jaarlijks 8.000 mensen in onwaardige omstandigheden opgesloten om ze later opnieuw op een vliegtuig richting land van herkomst te zetten", zei Oscar Flores van het Front des Migrants.

De organisatie ziet de situatie nog verslechteren. "Als we afgaan op de verklaringen van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken van oktober, dan zullen families met kinderen binnenkort opnieuw kunnen worden opgesloten. In zo'n klimaat moeten we ons verenigen in de strijd tegen dit radicalisme. Dit zijn gevangenissen bedoeld voor racistische propaganda om een bepaald electoraat te paaien", besloot Flores.