"Zorgvuldig omgaan met de brug­gepensioneerden"

CD&V-voorzitter Wouter Beke pleit ervoor om zorgvuldig om te gaan met het dossier over de bruggepensioneerden. Zij moeten volgens het regeerakkoord tot hun 65 jaar opnieuw beschikbaar zijn om te werken en ze moeten ook opnieuw gaan solliciteren. Beke stelt in het programma "De zevende dag" dat er dan ook wel werk moet zijn. Hij verwijst daarbij naar Ford Genk.

In december keurde de regering-Michel een besluit goed waardoor oudere werklozen en al wie een werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag krijgt (SWT of het vroegere brugpensioen) in het vervolg tot 65 jaar beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. Alleen wie eind vorig jaar ouder was dan 60 jaar, werd daarvan vrijgesteld. De krant De Standaard sprak deze week nog over 26.000 bruggepensioneerde Belgen die zich beschikbaar moeten houden.

Beke reageert op de cijfers en maakt duidelijk dat er tegenover actieve beschikbaarheid ook jobs moeten staan. De voorzitter van CD&V geeft het voorbeeld van Ford Genk. "Die mensen hebben een afspraak gemaakt met hun vroegere werkgever: "We gaan op SWT." Die hebben daar ook financieel voor betaald, ze hebben minder loon gekregen. Maar hoe zit het met die actieve beschikbaarheid? Daarvoor moeten er natuurlijk jobs zijn, en als die er niet zijn, is dat natuurlijk een probleem."

Geen pensioen

Nog in "De zevende dag" benadrukt vicepremier Alexander De Croo dat het systeem van SWT geen pensioen is maar een vorm van werkloosheid. De regering engageert zich daarbij om mee te helpen zoeken naar aangepaste banen voor 55+'ers.

De vakbonden vinden dat de regering contractbreuk pleegt door SWT'ers onder de 60 opnieuw naar werk te laten zoeken. Maar De Croo wijst erop dat de volgende generaties een zware prijs zullen betalen als er nu niet wordt ingegrepen bij de bruggepensioneerden.

"Als wij blijven zitten met systemen waar men gemiddeld stopt aan de leeftijd van 59 jaar en de levensverwachting 80 jaar is, waardoor men meer dan 20 jaar gebruikmaakt van het pensioen, dan is men een onwaarschijnlijke last aan het leggen op de jongere generatie", aldus De Croo. "Dus oké, laten we spreken over het vertrouwen en rechtvaardigheid, maar dan wil ik ook kunnen spreken over de solidariteit tussen generaties."

Morgen komen de vakbonden en de werkgevers in de Groep van 10 opnieuw samen over de bruggepensioneerden. Ze zoeken een akkoord over versoepelingen aan de regeling.