Aantal afgeschafte ritten bij De Lijn verdrievoudigd

Het aantal afgeschafte of niet gereden ritten bij De Lijn is vorig jaar verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Volgens Vandenbroucke klopt die verklaring niet, want volgens cijfers van De Lijn waren er vorig jaar net minder stakingsdagen dan de jaren daarvoor. Zelf heeft hij geen sluitende verklaring, maar hij belooft meer informatie aan de minister te vragen.

Uit cijfers die Vandenbroucke heeft opgevraagd bij Weyts blijkt dat het aantal niet gereden ritten tussen 2011 en 2013 fors is gedaald: van bijna 97.000 in 2011 tot zo'n 37.000 in 2013). In 2014 schoot het aantal niet gereden ritten boven de 111.000, een verdrievoudiging tegenover 2013.

Volgens Weyts hebben de stakingsdagen in 2014 "roet in het eten gegooid". Hij heeft het over een opmerkelijke stijging van het aantal stakingsdagen in 2014.

Vandenbroucke heeft bedenkingen en baseert zich daarvoor op cijfers van De Lijn. "2014 telde net het laagste aantal stakingsdagen van de afgelopen jaren", zegt hij. De Lijn telde in 2014 maar 9 stakingsdagen, tegenover 17 in 2013, 20 in 2012 en 23 in 2011. "Ofwel schort er iets aan de wijze waarop men bij De Lijn stakingsdagen telt, ofwel klopt de uitleg van de minister niet", zegt Vandenbroucke.

Zélf heeft hij geen verklaring. "Het is moeilijk om een sluitende verklaring te geven", zegt hij tegen onze redactie. "Misschien heeft een nationale staking zoals we die vorig jaar hebben gekend een grotere impact. Ik vind het belangrijk dat daar duidelijk over wordt gecommuniceerd. We moeten vooral vermijden dat de nu al gespannen verhoudingen bij De Lijn nog meer onder druk komen te staan."

Vandenbroucke zou graag zo vlug mogelijk meer duidelijkheid hierover krijgen en kondigt aan dat hij een nieuwe parlementaire vraag zal stellen.