Fotograaf mag prijs voor fotoreeks Charleroi houden

De Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo mag de prijs houden die hij van World Press Photo heeft gekregen voor zijn fotoreportage over Charleroi. Burgemeester Paul Magnette van Charleroi had bezwaren geuit tegen de fotoreeks, maar volgens World Press Photo zijn er geen misleidende feiten gevonden.

Troilo was met zijn fotoreeks over Charleroi in de prijzen gevallen bij de World Press Photo-awards. Burgemeester Paul Magnette (PS) van Charleroi noemde de foto's een "zware vervalsing van de werkelijkheid en nadelig voor de stad en haar inwoners".

World Press Photo ging in op de vraag van Magnette om een onderzoek te voeren naar hoe de fotoreeks tot stand is gekomen. Giovanni Troilo heeft de organisatie toegelicht hoe hij te werk is gegaan bij de voorbereiding van zijn werk.

In een mededeling laat World Press Photo nu weten dat  ze geen redenen ziet om de integriteit van de fotograaf in twijfel te trekken. "Er zijn geen misleidende feiten gevonden." Troilo mag zijn prijs dus houden.

"Charleroi als metafoor voor Europese identiteitscrisis"

Troilo zegt Charleroi goed te kennen: hij heeft familie die in de jaren 50 naar de stad is geëmigreerd om er te werken in de staalindustrie.

"Mijn werk is in de eerste plaats een onderzoek, een realistisch beeld van een stad door een fotograaf die haar goed kent", zegt hij. "Charleroi is voor mij een metafoor om de identiteitscrisis van Europa aan te kaarten."

Meest gelezen