Hulplijn krijgt vooral meldingen over psychisch geweld

De hulplijn 1712 van de Vlaamse overheid heeft vorig jaar meer dan 1.000 aangiftes gekregen over psychisch geweld. In totaal waren er meer dan 4.800 meldingen over misbruik, geweld en kindermishandeling, heel wat meer dan in 2013.

De hulplijn 1712 bestaat nu drie jaar en meer en meer slachtoffers van geweld en misbruik vinden hun weg naar het meldpunt. De oproepen vorig jaar rapporteerden geweld tegen bijna 6.000 mensen, bijna de helft daarvan zijn kinderen.

Opvallend is het groot aantal gevallen van psychisch geweld. Het gaat dan over het zwaar onder druk zetten van mensen, maar ook over pesterijen, mensen uitlachen en cyberpesten.

De meeste bellers vragen informatie op, bijvoorbeeld over wanneer ze naar de politie moeten stappen. Maar in bepaalde gevallen kan er ook rechtstreeks worden doorverwezen, bijvoorbeeld met het vertrouwenscentrum kindermishandeling.