Openlijke ruzie tussen Spanje en Griekenland

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zwaar uitgehaald naar zijn Griekse collega Alexis Tsipras. Die zei gisteren dat Spanje en Portugal een conservatief blok vormen en dat de twee landen tijdens de jongste vergadering van de eurogroep geprobeerd hebben de linkse regering in Griekenland onderuit te halen.
CRISTINA QUICLER

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor de frustraties die radicaal links In Griekenland heeft veroorzaakt door dingen te beloven die ze niet kon waarmaken, zoals gebleken is", zei Rajoy. "Een externe vijand zoeken, is een oplossing die al dikwijls gebruikt is in de geschiedenis, maar dat lost de problemen niet op, maar maakt ze alleen maar erger."

In Spanje en Portugal zijn er centrumrechtse regeringen aan de macht. Beide landen hebben, net als Griekenland, zware financiële problemen gekend en hebben zwaar moeten besparen. Ze zouden daarom niet geneigd geweest zijn veel toegevingen te doen toen de Griekse regering om een versoepeling vroeg van het hulpprogramma aan Athene.

Rajoy merkte ook op dat ondanks de begrotingsproblemen in Spanje, zijn land 26 miljard euro heeft bijgedragen aan de hulp voor de Grieken.