Parlementsverkiezingen in Egypte uitgesteld

In Egypte zijn de parlementsverkiezingen die in maart moesten plaatsvinden uitgesteld nadat het Grondwettelijk Hof delen van de kieswet ongrondwettelijk had verklaard. Het is nu aan de kiescommissie om een nieuwe datum te bepalen.
Het Grondwettelijk Hof in Caïro.

Het vorige Egyptische parlement werd in 2012 ontbonden nadat het Grondwettelijk Hof had bepaald dat de verkiezingen niet volgens het boekje waren verlopen. Een jaar later zette het leger president Mursi af en vorig jaar werd voormalig generaal al-Sisi tot president gekozen. Hij regeert sindsdien per decreet.

De verkiezing van een nieuw parlement moet de laatste stap vormen van de terugkeer naar de democratie die het leger in de zomer van 2013 beloofde. al-Sisi keurde eind vorig jaar een kieswet goed voor een parlement met 567 zetels. 420 parlementsleden zouden rechtstreeks gekozen worden, 120 anderen toegekend volgens partijlijsten en 27 aangeduid door de president.

Maar het Grondwettelijk Hof heeft daar nu een stokje voorgestoken waardoor de verkiezingen moeten worden uitgesteld. De president heeft gevraagd om de kieswet binnen de maand te hervormen. De kandidaten zullen zich dan opnieuw moeten aanmelden. De kiescommissie maakt intussen een "nieuwe kalender" klaar voor het verloop van de stembusstrijd.