Prematuurtje ondergaat na 6 dagen harttransplantatie

In de Verenigde Staten heeft een te vroeg geboren baby een harttransplantatie ondergaan. Het jongetje kwam op 5 januari ter wereld met een abnormaal groot en zwak hart. Hij werd zes dagen later geopereerd en herstelt goed. Voorlopig zijn er geen afstotingsverschijnselen. Met zijn zes dagen oud is de baby een van de jongste patiënten die ooit een succesvolle harttransplantatie onderging.

Moeder Caylyn Otto beviel op 33 weken van Oliver Hope. Tijdens de zwangerschapscontroles was al gebleken dat de foetus een hartprobleem had. Pediaters voorspelden dat het jongetje dood geboren zou worden. De ouders hadden zich al op het ergste voorbereid: ze deden alle babyspullen weg wegens "te pijnlijk" en regelden de begrafenis.

Oliver Hope kwam echter levend ter wereld. De eerste prognoses lieten uitschijnen dat zijn gezondheid een transplantatie toeliet. Hij werd op 9 januari bovenaan een wachtlijst gezet en twee dagen later kwam een hart vrij. De zware operatie duurde tien uur. Zijn ouders werden door de chirurgen op de hoogte gehouden via sms'jes.

Twee maanden na de operatie stelt Oliver Hope het goed. Zijn lichaam stoot het nieuwe hart niet af. De baby heeft al die tijd in het ziekenhuis gelegen, ook omdat zijn longen niet sterk genoeg waren. Morgen mag hij naar huis.