SAS schrapt vluchten door staking cabinepersoneel

De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS heeft in Denemarken een 30-tal vluchten mozeten schrappen wegens een staking van een deel van het cabinepersoneel. Er is nogal wat protest om 147 mensen over te hevelen naar dochtermaatschappij Cimber Air, waar de arbeidsomstandigheden slechter zijn.

De staking treft alleen Europese vluchten vanuit de Deense hoofdstad Kopenhagen. De SAS-directie noemt de actie illegaal.

Net als zoveel andere Europese luchtvaartmaatschappijen lijdt SAS onder de moordende concurrentie van lagekostenmaatschappijen als Ryanair, Easyjet en Norwegian. Daarom probeert de maatschappij goedkoper te werken.

Grote maatschappijen proberen vaak te besparen door meer vluchten te laten uitvoeren door regionale of goedkopere dochtermaatschappijen, en dat heeft in verschillende landen al tot sociale onrust geleid. Lufthansa met Eurowings en Germanwings, Air France met Hop! en Transavia, Iberia met Iberia Express: de besparingsplannen leiden vaak tot onrust en stakingsacties.