Sierra Leoonse vicepresident in quarantaine wegens ebola

In het West-Afrikaanse land Sierra Leone heeft vicepresident Samuel Sam-Sumana zichzelf in quarantaine geplaatst nadat een van zijn lijfwachten overleden was door het dodelijke ebolavirus. Hij roept alle mensen die hij heeft ontmoet op hetzelfde te doen. Sierra Leone is een van de drie landen die vorig jaar zwaar zijn getroffen door ebola, naast Liberia en Guinee. Hoewel er de laatste week duidelijk minder besmettingen waren, lijkt de epidemie in Sierra Leone weer toe te nemen.
Samuel Sam-Sumana (rechts op foto)

"De vicepresident heeft voor quarantaine gekozen omdat hij het voorbeeld wil geven", zegt de Sierra Leoonse minister van Informatie Theo Nicol. Ironisch genoeg moet hij net nu de taken president Ernest Koroma overnemen omdat die naar Brussel reist voor een EU-conferentie over ebola.

De voorbije week lijkt het ebolavirus zich weer meer te verspreiden in Sierra Leone. Vorige week zijn er 18 nieuwe besmettingen geteld, tegenover 16 de week daarvoor. Daarom heeft de Sierra Leoonse overheid beslist om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, onder meer een beperking van de transportmogelijkheden en extra gezondheidscontroles.

Ebola heeft in Sierra Leone, Liberia en Guinee samen bijna 10.000 mensenlevens geëist. De laatste weken was er een significante daling in het aantal nieuwe besmettingen, wat erop wijst dat de autoriteiten de toestand stilaan onder controle aan het krijgen zijn. Dat is echter gerekend buiten de nieuwe golf aan besmettingen in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown.