Spanning over Griekse terugbetalingen houdt aan

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zegt dat hij voorrang wil geven aan de terugbetalingen aan het IMF, maar dat hij wil praten over terugbetalingen aan de Europese Centrale Bank. Zijn Duitse collega Wolfgang Schaüble blijft erop hameren dat Athene zijn verplichtingen moet nakomen.
AP

"We geven voorrang aan de terugbetalingen aan het IMF", zegt Varoufakis tegen de Britse omroep BBC. "We zullen desnoods bloed uit stenen persen persen als we het alleen moeten doen."

De terugbetalingen aan de Europese Centrale Bank (ECB) zijn andere koek, geeft Varoufakis toe. Athene moet tegen deze zomer zo'n 6,7 miljard terugbetalen aan de ECB. "Het zou goed zijn als we het met onze partners eens kunnen raken over hoe we over die drempel kunnen raken", zegt hij tegen de BBC.

De Griekse regering blijft koud en warm blazen in verband met de schuldencrisis en over hoe die moet worden opgelost. Als het van Duitsland afhangt, lijkt er niet al te veel ruimte te zijn. "Ik reken erop dat zij (de Griekse regering, nvdr.) de nodige maatregelen nemen en dat zij uiteindelijk hun verplichtingen nakomen", herhaalde minister van Financiën Wolfgang Schaüble in de krant Bild am Sontag. Zoniet dreigt Berlijn ermee de geldkraan toe te draaien.