Tienduizenden Russen houden stille tocht voor vermoorde Nemtsov

In Moskou hebben tienduizenden Russen deelgenomen aan een rouwstoet voor de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Die is eergisteren doodgeschoten op een brug, op nog geen 100 meter van het Kremlin.

De moord op Nemtsov heeft de Russen beroerd. Tot gisteravond laat werden bloemen gelegd op de plek waar de opposant werd neergeschoten. De bloemenzee reikt ruim een meter hoog. Op briefjes prijkt de boodschap "Je suis Boris", een verwijzing naar de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs.

Vanmiddag stond een grote demonstratie tegen het beleid van president Poetin gepland in een buitenwijk van Moskou. Nemtsov had die mee georganiseerd. De betoging is na de moord afgelast en omgevormd in een grote herdenkingsmars voor Nemtsov.

De stoet trok een paar kilometer door het centrum van Moskou en passeerde langs de brug waar Nemtsov is vermoord. "We schatten dat meer dan 70.000 mensen zijn gekomen", zei een van de organisatoren van de mars. Aan de stille tocht mogen officieel maximaal 50.000 mensen deelnemen.

Als de cijfers van de organisatoren correct zijn, gaat het om de grootste mobilisatie van de oppositie sinds de herverkiezing van president Vladimir Poetin, in 2012.

Allerlei theorieën

Intussen doen allerlei theorieën de ronde over de reden(en) voor de moord op Nemtsov. "In officiële Russische media worden niet-politieke verklaringen aangevoerd. Nemtsov zou relatieproblemen hebben gehad of had zakenbelangen die een aanleiding zouden kunnen zijn voor deze moord. De aandacht wordt dus afgeleid van de politieke invulling en je hoort zelfs zeggen dat het provocatie zou zijn van de oppositie om de zaak in Rusland te destabiliseren", legt correspondent Geert Groot Koerkamp uit.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt dan weer dat Nemtsov uit de weg werd geruimd omdat hij van plan was informatie te onthullen over de Russische betrokkenheid bij het conflict in buurland Oekraïne. De Russische opposant Ilja Jashin bevestigt dat Nemtsov werkte aan een rapport.

In een telegram aan de moeder van Nemtsov, dat gepubliceerd werd op de site van het Kremlin, belooft de Russische president Vladimir Poetin gerechtigheid. Poetin prijst ook de openheid en eerlijkheid van Nemtsov. De vermoorde Russische opposant wordt dinsdag begraven.