Al 6.000 doden sinds start conflict Oost-Oekraïne

Het conflict in het oosten van Oekraïne heeft sinds april 2014 al aan meer dan zesduizend burgers en soldaten het leven gekost, zo blijkt uit een schatting van de VN. De gevechten die net voor het ingaan van de wapenstilstand plaatsvonden, hebben aan nog honderden mensen het leven gekost. Dat verklaarde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein, in het Zwitserse Genève.

Het meest recente rapport over de mensenrechten in het oosten van Oekraïne toont "een beeld van de genadeloze verwoesting van levens van burgers en van de infrastructuur", klinkt het. Vooral vrouwen, kinderen, ouderen en zwakkeren lijden door deze ondraaglijke toestanden, zegt de Hoge Commissaris.

Alle schendingen van mensenrechten moeten grondig worden onderzocht en de daders moeten worden aangeklaagd, verklaarde al-Hussein nog aan het begin van de zitting van de VN-Mensenrechtenraad.

Meest gelezen