Tv-presentator Emiel Goelen verliest strijd tegen ALS

Oud-presentator en tv-persoonlijkheid Emiel Goelen is op 65-jarige leeftijd overleden. De laatste jaren van zijn leven vocht hij tegen de zenuwaandoening ALS. In de jaren 70, 80 en 90 maakte Goelen tal van tv-programma's voor de openbare omroep. Hij is vooral bekend van het consumenten­programma "Op de koop toe" en de "Steek er wat van op show".

Emiel Goelen zal voor het grote publiek onlosmakelijk verbonden blijven met de catchphrase "U kijkt toch ook?". Daarmee beëindigde hij steeds een trailer van "Op de koop toe", het populaire consumentenprogramma dat hij jarenlang presenteerde met Rita Van Neygen. Daarin werden consumptiegoederen en buitenlandse reispakketten getest en met elkaar vergeleken.

Voordien presenteerde hij op de openbare omroep taalcursussen. "Tijdens die uitzendingen speelde ik Franse chansons en dat werkte goed", zei Goelen daarover in Dag Allemaal. "Die programma's werden druk bekeken."

Midden jaren 90 maakte Goelen zijn opwachting in entertainmentprogramma's. Hij was panellid bij onder meer "De drie wijzen" en "Zeg eens euh". In dat programma moesten kandidaten praten over een opgelegd onderwerp, zonder dat ze "euh" en telkens een ander woord mochten uitspreken.

Het was een periode die hij later zou omschrijven als zijn plezantste tijd. "Mijn talentrijke vrienden Hans Bourlon en Gert Verhulst wilden een quiz maken en ik heb hen geholpen om die op punt te stellen. Ik mocht toen de ambetanterik spelen."

Van het scherm verdwenen in 1997

In 1997 kwam er een abrupt einde aan de televisiecarrière van Emiel Goelen. In ruil voor positieve recensies zou hij zich door bedrijven hebben laten betalen met cadeautjes. Zou, want voor die beschuldigingen werden nooit bewijzen gevonden. Zijn ontslag bij de VRT werd door de Raad van State dan ook ongeldig verklaard.

Op 11 januari 1998 was de "Op de koop toe"-presentator nog een laatste keer op het scherm te zien, een stunt van Bart De Pauw en Tom Lenaerts. Zij overtuigden Goelen om voor "Schalkse ruiters" mee te spelen in een reportage waarin TV1-gezichten samen op retraite gaan.

"Ik ken Tom en Bart al heel lang, dus voor mij was het geen enkel probleem. We zijn al jaren collega's. Hoe het verder moet met mijn positie binnen de VRT? Daar ga ik vandaag geen verklaringen over afleggen", was Goelens reactie in Gazet van Antwerpen. Een tijdje later troffen beide partijen een "allesomvattende regeling". Goelen verliet de openbare omroep, maar zou uiteindelijk nog tot 2009 personeelslid van de VRT blijven.

Na 1998 werd het stil rond Emiel Goelen. In 2004 haalde hij nog een keer de kranten, omdat hij voor het toenmalige Vlaams Blok als onafhankelijke expert zou gaan zetelen in de Commissie Overheidscommunicatie van de Vlaamse overheid. "Ik ben daar na een tijdje mee gestopt", zegt Goelen. "Vijf of zes keer per jaar twee uurtjes vergaderen, dat is niets voor mij."

2008: Diagnose is ALS

Eind 2014 geeft Emiel Goelen een interview aan verschillende media. Daarin vertelt hij dat hij ALS-patiënt is. "Ik vecht al zes jaar tegen de ziekte. Mijn armen en benen zijn verlamd en op slechte dagen kan ik amper nog praten", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Toekomst ziet hij naar eigen zeggen niet meer. "Het overlijden van mijn goede vriend Wim Schamp heeft het leed alleen maar groter gemaakt." Toch is er geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt om zelf uit het leven te stappen. "Ik ben niet bang om te sterven. Wat gebeuren moet, moet maar gebeuren."

Meest gelezen