"Veel jonge ouders in parlement, waarom geen crèche inrichten?"

Biedt het Vlaams Parlement of de Kamer binnenkort onderdak aan een crèche voor kinderen van parlementsleden en personeelsleden? Als het van Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open VLD) afhangt, moet die mogelijkheid minstens worden onderzocht. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans wil de kwestie intern bekijken, maar is ook bereid tot overleg met de andere parlementen.

Het probleem is niet nieuw. Vlaanderen en Brussel kampen met een tekort aan kinderopvangplaatsen. En wanneer ouders een plekje vinden, moeten ze zich vaak in allerlei bochten wringen voor de verplaatsingen tussen thuis, de kinderopvang en de werkplek.

"Om die werk-gezincombinatie voor parlementsleden en personeelsleden van het parlement wat draaglijker te maken, heb ik inderdaad aan parlementsvoorzitter Peumans gevraagd om te kijken of het mogelijk zou zijn een crèche in te richten in het parlement", legt Ann Brusseel uit. "Ik denk wel dat daar een publiek voor zou zijn. Er zitten veel jonge ouders in het parlement en bij het personeel. Ik denk dus wel dat er potentieel is, zeker als we ook de Kamer mee in rekening nemen", aldus Brusseel, die zelf een dochter heeft van 1 jaar.

De Open VLD-politica pleit er voort voor om ook de mogelijkheid van vakantie-opvang voor kinderen te onderzoeken. Ook daar is er volgens haar sprake van tekorten en zou er interesse kunnen zijn vanuit het parlement.

Parlementsvoorzitter Peumans bevestigt dat hij de vraag van Brusseel heeft ontvangen. Hij zal de kwestie intern voorleggen, maar toont zich alvast bereid om de kwestie aan te kaarten bij zijn collega's van de Kamer (Siegfried Bracke, N-VA) en Senaat (Christine Defraigne, MR).

Meest gelezen