Indiase deelstaat Maharashtra verbiedt rundvlees

In de Indiase deelstaat Maharashtra is het vanaf nu verboden om runderen te slachten en vlees te verkopen of te eten. De wet kreeg de steun van de hindoenationalistische BJP-partij, maar ook van milieubewegingen.

De wet was eerder goedgekeurd door het parlement van de deelstaat en is nu ondertekend door de Indiase president Pranab Mukherjee. Iedereen die nu nog koeien slacht of vlees verkoopt, riskeert Maharashtra nu tot vijf jaar opsluiting.

Maharashtra is één van de grootste deelstaten van India en omvat onder meer de economische hoofdstad Mumbai, het vroegere Bombay. De staat is een bolwerk van de hindoe-nationalisten van de BJP (Bharatiya Janata Dal of Indiase Volkspartij).

Hindoes beschouwen koeien als heilige dieren en ook andere Indiase deelstaten hebben al beperkingen op rundvlees ingevoerd. De legendarische stier Nandi is overigens het geliefde rijdier van Shiva (foto), een van de belangrijkste goden in het hindoeïsme.

Critici zeggen dat het meeste vlees in Maharashtra echter komt van waterbuffels en dat die niet beschouwd worden als heilige dieren. De BJP van federaal premier Narendra Modi denkt daar dus anders over. Zowat 80% van de 1,2 miljard Indiërs zijn hindoe.

 

Meest gelezen