Murakami: "Protesten in Hongkong waren niet tevergeefs"

"Wat jullie voor de democratie hebben gedaan, is niet tevergeefs. Het blijft een feit dat niemand kan negeren." Dat heeft de Japanse schrijver Haruki Murakami in een onlinevraaggesprek aan een studente verteld die eind vorig jaar aan de protesten in Hongkong heeft deelgenomen.

Afgelopen najaar was het wekenlang bijzonder onrustig in Hongkong. Duizenden, vooral jonge, manifestanten kwamen op straat om vrije verkiezingen te eisen in de voormalige Britse kolonie. Uiteindelijk greep de Chinese overheid in en moesten de manifestanten inbinden.

Toch is het massale prodemocratische protest niet vergeefs geweest, vindt Murakami. "Ik betreur dat de dingen niet zoals gehoopt zijn verlopen", vertelt hij een jonge studente die aan de protesten heeft deelgenomen via een onlinevraaggesprek. "Wat jullie voor de democratie hebben gedaan, is niet tevergeefs. Het blijft een feit dat niemand kan negeren. Verander de wereld, zelfs al is het maar een klein beetje. Ik geef u mijn steun."

Het is niet de eerste keer dat de auteur bekend van "Kafka op het strand" en "1Q84" zich een sympathisant van het straatprotest in Hongkong toont. In november uitte hij zijn steun een eerste keer en vergeleek hij de situatie met die in Berlijn in 1989.

Meest gelezen