1 op de 10 baby's te zwaar bij geboorte

1 op de 10 baby's in Vlaanderen is te zwaar bij de geboorte. Het gewicht van de moeder speelt daarbij een grote rol, blijkt uit studies van de KU Leuven.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Wetenschappers beschouwen een geboortegewicht van 4 kilogram als te hoog in verhouding met het gemiddelde. Cijfers van het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie (SPE) tonen aan dat in 2013 9,5 procent van de Vlaamse borelingen te zwaar was. In 1999, het eerste jaar dat het SPE gegevens verzamelde, was dat nog 8 procent.

Gewicht moeder

Er zijn verschillende oorzaken voor overgewicht bij de geboorte. Het gewicht van de moeder speelt een grote rol. Vrouwen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger hebben meer kans op te zware baby's.

Ook vrouwen die tijdens de zwangerschap te veel kilo's aankomen, riskeren een te zware baby op de wereld te zetten. Een vrouw met een normaal gewicht (BMI onder 25) mag tijdens de zwangerschap 12 tot 16 kilo zwaarder worden. Een vrouw met obesitas mag 5 tot 9 kilogram aankomen.

Naast het gewicht en het voedingspatroon van de moeder, kunnen ook genetische factoren een rol spelen, zowel bij de moeder als bij de vader.

Problemen bij geboorte

Een te zware baby kan tot problemen leiden bij de geboorte. Een van die problemen is zogenoemde schouderdystocie, wat bij obese baby's veel vaker voorkomt dan bij "normale" baby's. De baby heeft dan schouders die te breed zijn voor het geboortekanaal, wat tot letsels en overrekking kan leiden. In uitzonderlijke gevallen kan de baby ook te weinig zuurstof krijgen en sterven tijdens de bevalling.

Latere leven

Baby's die te zwaar zijn bij de geboorte hebben ook een groter risico op overgewicht op latere leeftijd. Maar dat risico is omkeerbaar, stellen de onderzoekers van de KU Leuven in Het Belang van Limburg gerust, "door de kinderen vroeg een gezonde levensstijl aan te leren".

3,4 kilo - 51 cm

Voor wie wil weten hoe een gemiddelde baby er uitziet:

  • een meisje weegt in Vlaanderen bij haar geboorte gemiddeld 3,350 kg
  • een Vlaamse jongen weegt gemiddeld 3,450 kg
  • de gemiddelde lengte van een Vlaamse baby is ongeveer 51 cm

Meest gelezen