Wrak Japans reuzenslagschip na 70 jaar ontdekt

In de Sibuyan Zee in de Filippijnen heeft een onbemande duikboot het wrak ontdekt van het beroemde Japanse slagschip Musashi dat daar in oktober 1944 door Amerikaanse vliegtuigen werd getorpedeerd. Het schip is gevonden op een diepte van bijna duizend meter. De leider en geldschieter van het onderzoek naar het schip is de Amerikaan Paul Allen, ooit medeoprichter van het softwareconcern Microsoft. Uit foto's zou blijken dat het wel degelijk om de Musashi gaat.

Voor Japanners is het schip zo goed als het equivalent van de Titanic. De Musashi was, samen met het zusterschip Yamato, één van de grootste slagschepen die ooit gebouwd waren. Het schip werd gevreesd wegens zijn erg zware kanonnen die tientallen kilometer ver konden schieten. Het was tegelijk de trots van de Japanse keizerlijke marine in de Tweede Wereldoorlog.

Grootste zeeslag ooit

In oktober 1944 werden de Musashi en de Yamato ingezet in de zeeslag in de Golf van Leyte. Het was wellicht een van de grootste zeeslagen ooit en een ultieme poging van Japan om het tij in de oorlog te keren.

Drie Japanse vloten stoomden toen op om de Amerikaanse troepen, die onder generaal MacArthur geland waren op het Filipijnse eiland Leyte, aan te vallen. Een vloot moest de VS-vloot weglokken van Leyte, terwijl de andere twee de geallieerde troepen op Leyte wilden isoleren. De verrassing was bijna compleet, maar het plan mislukte door de hevige weerstand van Amerikaanse en Australische schepen.

Op de terugtocht werden tal van Japanse schepen bestookt door VS-schepen, vliegtuigen en onderzeeërs en op 24 oktober werd de Musashi tot zinken gebracht. Meer dan duizend opvarenden kwamen om het leven.

Het was de laatste grote zeeslag uit de Tweede Wereldoorlog en nadien speelde de Japanse marine geen rol van betekenis meer. Het zinken van de Musashi en even later ook van de Yamato bij Okinawa betekende tegelijk het einde van het tijdperk van de grote slagschepen die te kwetsbaar waren gebleken tegen duikboten en vliegtuigen. (Lees verder onder de foto).

Musashi, de filosoof van de samoerai

In het Westen is Miyamoto Musashi (1584-1645) minder bekend, maar bij veel Japanners geniet hij ook vandaag nog een cultstatus als opperste samoerai.

Musashi was in zijn tijd al een legende door zijn talrijke overwinningen in duels en gevechten tegen andere grootmeesters van het zwaard. Hij ontwikkelde zijn eigen vechtstijl, maar is vooral bekend van zijn “Go Rin No Sho” of “Boek van de Vijf Ringen”. Daarin legt hij niet enkel zijn visie op vechten uit, maar geeft hij een eigen visie op strategie, tactiek, oorlogvoering in het algemeen, vermengd met filosofie, boeddhisme en meditatie. Het boek wordt door sommigen vergeleken met “De vorst” van Machiavelli of “De kunst van het oorlogvoeren” door de Chinese veldheer en wijsgeer Sun Tzu.

Meest gelezen