Kasteel van Versailles verbiedt de selfie stick

Wie in de vertrekken van het kasteel van Versailles een selfie wil maken met de hulp van een selfie stick, is eraan voor de moeite: het telescopische hulpstuk is er voortaan verboden. Ook andere musea verbannen het ding.
Een demonstratie van de selfie stick voor de Eiffeltoren in Parijs.

In het officiële reglement van het kasteel van Versailles is de nieuwe richtlijn nog niet opgenomen, maar aan de Franse krant Le Monde heeft de communicatiedienst van het museum het met zoveel woorden bevestigd: binnenin het kasteel is de selfie stick verboden.

De telescopische stok is de jongste tijd tot een wereldwijd fenomeen uitgegroeid. Gebruikers klikken hun smartphone aan het ene uiteinde vast, steken de stok de lucht in en kunnen zo een "panoramische" selfie of een groepsselfie nemen. Dat het gebruik in een museumzaal vol kostbare attributen tot kleine én grote ongelukken kan leiden, hoeft geen betoog. Het kasteel van Versailles neemt daarom het zekere voor het onzekere.

Smithsonian

Het Franse museum is lang niet het enige dat de selfie stick verbiedt. Ook het Smithsonian in Washington D.C. in de VS heeft de stok verbannen. Daar staat het verbod zelfs zwart op wit in het reglement neergeschreven. Ook in het MoMA in New York, het museum voor schone kunsten in Boston en een hele resem andere Amerikaanse musea is de stok taboe.

In Frankrijk is het kasteel van Versailles voorlopig het enige museum dat de selfie stick excommuniceert. In het Louvre mag het voorlopig wel nog. Het Musée d'Orsay heeft dan weer helemaal geen last van de stok: daar is het nemen van foto's al jaren verboden.

Meest gelezen