Dieven proberen bronzen Kuifje-beeld op Grote Zavel te stelen

Dieven hebben afgelopen nacht geprobeerd het bronzen Kuifje-beeld te stelen dat op de Grote Zavel in Brussel staat, voor het Comics Café. Dat meldt Francis Slomka, eigenaar van het café.

"De daders hebben geprobeerd de hekken die het beeld beschermen, los te schroeven. Ze zijn daar niet in geslaagd en zijn moeten vluchten", zegt de eigenaar. "Ik laat het beeld nu naar een veiligere plaats overbrengen."

Het beeld dat sinds oktober 2011 op de Grote Zavel staat, is van de hand van beeldhouwer Nat Neujean en dateert van 1975. Raymond Leblanc (Éditions du Lombard) en Guy Dessicy (Publiart) bestelden het beeld voor Hergé ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het weekblad Kuifje.

Het standbeeld van Kuifje is geen beeld in pure stripstijl. Het gaat om een vermenselijkte adolescent, geïnspireerd door de getekende trekken van zijn bedenker Hergé. Volgens Slomka zou het beeld een miljoen euro waard zijn.

Meest gelezen