De eerste boerenzwaluwen brengen de lente in het land

In Tienen, Brussel en de Luxemburgse plaats Luxemburgse Sainte-Marie-Chevigny zijn afgelopen weekend de eerste boerenzwaluwen gezien. "Door het zachte weer is de eerste zwaluw deze keer iets vroeger dan de voorbije jaren", meldt Natuurbericht.be.

De zwaluwen zijn twee dagen vroeger dan in 2013 en 2014, de grote intocht wordt eind maart verwacht. "Dat tijdstip schuift onder invloed van de klimaatveranderingen steeds naar voren op", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "In 1985 begon de intocht bijvoorbeeld pas op 5 april."

De boerenzwaluw is een echte trekvogel die de winter doorbrengt ten zuiden van de Sahara, in landen als Congo, Nigeria en Ghana. In de lente verlaat de soort de Afrikaanse wintergebieden en trekt ze richting Europa om zich daar voort te planten.

Het gaat niet goed met de boerenzwaluw

Maar het gaat niet goed met de boerenzwaluw. Uit tellingen blijkt dat de Vlaamse populatie tussen 1975 en 2002 terugviel van 300.000 naar slechts 20.000 exemplaren. "Oorzaak is onder andere het steeds toenemende gebruik van insecticiden, waardoor het voor de boerenzwaluw steeds moeilijker wordt om voedsel te vinden", zegt Verbelen.

"De terugval is zo opvallend dat niet alleen biologen en landbouwers, maar ook gewone burgers dit merken. Draden vol kwetteraars en vliegende acrobaatjes op de boerderij: misschien kunnen we het binnenkort enkel nog in historische natuurdocumentaires of in het buitenland beleven."

Op Natuurpunt.be vindt u meer informatie over het vogeltje en kunt u ook horen hoe het gekwetter van de boerenzwaluw klinkt.

"Zwaluwen brengen geluk"

De aankomst van de eerste boerenzwaluw blijft een belangrijke gebeurtenis omdat de soort zo’n belangrijke plaats inneemt in ons volksgeloof.

Zo zouden zwaluwen geluk brengen: op plaatsen waar zwaluwen nestelen, zou de bliksem nooit inslaan. Keert een zwaluw niet terug naar zijn nestplaats van het vorige jaar, dan zou dat huis spoedig afbranden. In bepaalde regio’s raadde men de bewoners vroeger zelfs aan hun huis zo snel mogelijk te verlaten wanneer er een nest van een zwaluw naar beneden viel en indien een landbouwer een nest van een boerenzwaluw vernietigde, zou rampspoed hem treffen onder de vorm van aanhoudende regen tijdens de oogst of lam wordend vee. De boerenzwaluw kon in het verleden dus duidelijk op veel ontzag en eerbied rekenen.

(bron: Natuurpunt)

Meest gelezen