Nieuwe torengebouwen moeten grijze massa aan kust doorbreken

Waar men gaat langs Vlaamse badstadwegen, komt men eentonige appartementsblokken tegen. Het is een boutade die kan tellen voor onze kustlijn. Zes op de tien kustgemeenten willen dat nu doorbreken met nieuwe hoge torengebouwen. Die opvallende "landmarks" moeten de badplaatsen extra cachet geven.
Het Europacentrum in Oostende

Middelkerke gaat binnenkort een heus hoogbouwplan opmaken. Met dat plan gaat de gemeente bepalen waar de nieuwe hoogbouw mag komen. En Middelkerke is ambitieus, want de badplaats wil zelfs meer dan één nieuw torengebouw.

"Ik denk dat een paar hoge opvallende landmarks nodig zijn om in de huidige tijd op de kaart te blijven als kustgemeente", verduidelijkt burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD). "Momenteel telt ons hoogste gebouw 11 verdiepingen. We willen maximaal tot het dubbele gaan, we gaan hier geen tweede Dubai van maken."

Eenzame toren

Oostende heeft al sinds 1969 een hoge torenflat: het Europacentrum. Met zijn 104 meter het hoogste woongebouw van West-Vlaanderen en indertijd zelfs het hoogste gebouw aan de Noordzeekust. Maar ook Oostende denkt er aan om nieuwe torengebouwen te laten bouwen.

"Een toren die alleen staat, is eenzaam. Op weloverwogen plaatsen moeten wij in de lucht kunnen gaan. Het mag voor mij zo hoog als het maar kan: the sky is the limit", laat schepen van Stedenbouw Kurt Claeys (Open VLD) noteren.

Knokke-Heist heeft al een hoogbouwplan goedgekeurd en ook Koksijde, Nieuwpoort en Blankenberge overwegen hoge "landmarks" te laten bouwen. De Haan, Bredene, De Panne en Zeebrugge zijn daarentegen tegen al te hoge gebouwen.

Meest gelezen