Aantal cyberincidenten in België verdubbeld in 1 jaar tijd

Het aantal cyberincidenten is vorig jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van 2013. In 2014 waren er gemiddeld 822 cyberincidenten per maand tegenover 339 in 2013. Ten opzichte van 2010 (116) is dit een verzevenvoudiging. Dat staat in het rapport met de resultaten van alle meldingen die CERT.be, het federale cyber emergency team, heeft ontvangen.
AP2002
archieffoto

Door de grotere naamsbekendheid vinden bedrijven en organisaties gemakkelijker in alle confidentialiteit hun weg naar CERT.be. In 2014 ontving het team in totaal 10.812 meldingen. "Maar er zijn simpelweg meer cyberincidenten. En we merken dat ook de kwaliteit van de meldingen is toegenomen. Het gaat steeds meer over complexe incidenten waar meer analyse bij nodig is", zegt Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be.

Meldingen rond IT-infrastructuur die door derden gescand worden, kwamen in 2014 het meest voor (30,5 procent), gevolgd door incidenten met ernstige worm- en virusuitbraken (29,5 procent). 21 procent waren incidenten waarbij kwetsbaarheden gemeld worden, zoals bijvoorbeeld "white hat"-hackers die kwetsbaarheden in systemen, servers, sites... vinden en melden. "Grote beveiligingsproblemen zoals Heartbleed en eerder Poodle hebben ertoe geleid dat IT-systemen nog steeds veel worden gescand om de zwakheden te detecteren en uit te buiten", vervolgt Van Heurck.

Ondanks alle meldingen blijft dit slechts een beperkt deeltje van de cyberincidenten die in België gebeuren. "Dit is nog maar een klein deel van wat er in realiteit gebeurt. Daarom vragen we alle bedrijven en organisaties om een incident in alle vertrouwen te blijven melden. Zelfs al heb je als organisatie geen bijkomend advies of hulp nodig, het melden zorgt er voor dat we een beter algemeen beeld krijgen van wat er gaande is."