De Wever: "Akkoord in elk geval uitvoeren"

De federale regering moet het akkoord dat ze bereikt heeft over oudere werklozen en SWT'ers "in elk geval" uitvoeren, ongeacht de reactie van de vakbonden. Dat vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Het is onvermijdelijk, we moeten dit gewoon doen", zei hij aan VRT Nieuws. Minister van Werk Peeters wijst erop dat De Wever niet in de regering zit en dat "polariseren geen zoden aan de dijk zet".

Het sociaal akkoord over oudere werklozen en bruggepensioneerden is aan een lijdensweg bezig. Gisteren gooide het ABVV al een bom: de socialistische vakbond verwierp de wijzigingen die de federale regering aan het akkoord tussen de sociale partners had aangebracht.

Of er ook nieuwe vakbondsacties komen, is nog niet duidelijk. Maar los van de beslissingen van de christelijke vakbond ACV - die niet tevreden is en meer uitleg van de regering wil - en de liberale ACLVB, vindt de N-VA dat het akkoord van de federale regering sowieso uitgevoerd moet worden.

"Ik zou het akkoord in elk geval uitvoeren", zei N-VA-voorzitter Bart De Wever aan VRT Nieuws. "We weten dat we moeten activeren, we weten dat we geleidelijk aan langer moeten werken, want anders wordt de sociale zekerheid onbetaalbaar. Dus het is onvermijdelijk. We moeten dit gewoon doen."

Wie bestuurt het land: regering of vakbonden?

De Wever wijst er op dat de regering "eindverantwoordelijk is in een democratie". "De sociale partners zijn geconsulteerd, we zijn hen tegemoetgekomen en we hebben toegevingen gedaan. Als het natuurlijk nooit goed is, tenzij volgens de letter die zij dicteren, dan kan de regering beter ontslag nemen en de vakbonden het land laten besturen."

"De Wever zit niet in rgering"

Vlaams minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wijst er in een reactie op dat De Wever "bij zijn weten" geen lid is van de regering, en niet mee onderhandeld heeft over het akkoord over het brugpensioen.

Peeters vindt dat er met veel respect moet gekeken worden naar de vraag van de Groep van Tien voor verduidelijking en concretisering. We moeten op die weg verder gaan, zegt Peeters, en "niet polariseren, dat zet geen enkele zode aan de dijk".

Meest gelezen