Man riskeert celstraf omdat hij geen homo wil als poetshulp

Een 42-jarige gehandicapte man uit Eeklo riskeert vier maanden cel omdat hij een homoseksuele man die bij hem kwam poetsen, heeft beledigd. "Er moet heel streng worden opgetreden. Een handicap is geen excuus", stelde het Openbaar Ministerie.

De feiten gebeurden in december 2013 in Eeklo. De beklaagde had via het OCMW een poetshulp gevraagd, zei openbaar aanklager Bernadette Baeyens. "De man die door het OCMW gestuurd werd, was niet welkom enkel en alleen omdat hij homo is. De beklaagde heeft beledigingen geuit en heeft die herhaald bij een verhoor bij de politie. Ook in een mail naar het OCMW liet hij grof zijn ongenoegen blijken over de geaardheid van de poetshulp. 'Ik moet geen homo's in mijn huis hebben', heeft de man verklaard."

De man wordt vervolgd voor laster en eerroof en niet voor het aanzetten tot discriminatie, omdat de feiten geen openbaar karakter hebben. "Ik begrijp dat de beklaagde het moeilijk heeft door zijn handicap. Hij heeft echter niet het recht om op die manier met mensen om te gaan. Hij ging bovendien niet in op de mogelijkheid tot bemiddeling in strafzaken. Er moet heel streng worden opgetreden. Een handicap is geen excuus", stelt het Openbaar Ministerie, dat vier maanden cel en 600 euro boete vorderde.

De Eeklonaar, die zonder advocaat verscheen, zegt dat de poetshulp zijn werk niet goed deed. "Hij heeft niets gedaan in mijn huis. Hij stond in de zon aan mijn voordeur te roken en met zijn gsm te spelen. Ik was niet tevreden, moest hem vier uur betalen en vroeg hem mijn woning te verlaten. Hij wilde niet, waardoor ik grof taalgebruik gebruikte. Ik wil geen homo's in mijn huis, inderdaad, als ze hun werk niet doen. Bovendien bleef de man voor mijn huis staan, waardoor de mensen zouden beginnen te denken dat ik biseksueel ben. Ik wil nog aan een vrouw geraken", stelde de beklaagde.

De rechtbank doet uitspraak op 5 mei. "Stel u voor dat men u beledigt, omdat u een handicap heeft? Dat wil u toch ook niet. Er zijn grenzen aan uw vrijheid", gaf de rechtbankvoorzitter de beklaagde mee.