Nieuw soort wandelende tak vernoemd naar Lieven Scheire

Belgische biologen hebben een nieuw soort wandelende tak vernoemd naar tv-maker Lieven Scheire. Het insect kreeg de wetenschappelijke naam Lobofemora scheirei, het leeft in Vietnam en volgens Scheire “kweekt het als konijnen”.

De Lobofemora scheirei is een laat huwelijkscadeau van zijn kompanen van Neveneffecten. De tv-presentator is afgelopen zomer getrouwd en kreeg vandaag een certificaat dat de soort naar hem is vernoemd.

“Omdat ik tijdens de opnames van het tv-programma Basta altijd de bangerik was, wilden ze eigenlijk een luis of een lijster naar mij vernoemen, om van mij officieel een schijtluis of schijtlijster te maken,” vertelt Scheire in een gesprek met deredactie.be, “maar die bleken niet beschikbaar te zijn.”

Wel beschikbaar waren verschillende soorten wandelende takken, kwamen Scheires vrienden vrienden te weten via het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Entomologen Joachim Bresseel en Jérôme Constant trekken voor het Instituut jaarlijks naar Vietnam om er nieuwe soorten te zoeken en kregen de vraag of ze geen naamloos diertje op overschot hadden.

"We zijn inderdaad gecontacteerd door de entourage van Lieven Scheire”, bevestigt Bresseel. “Omdat het blijkbaar zijn droom was om een insect naar hem te vernoemen en omdat hij al veel gedaan heeft voor de popularisering van de wetenschap, hebben we beslist om op die vraag in te gaan." De benaming is vandaag officieel geworden door de publicatie in het European Journal of Taxonomy. Het is dus zeker geen grap van Data Driven.

Anders dan alle anderen

"We hebben gekozen voor de wandelende tak uit Vietnam, omdat hij nogal verschilt van al de andere”, vertelt ontdekker Joachim Bresseel. “In dat opzicht lijkt hij wat op Lieven Scheire, die toch ook een beetje anders is." Het mannetje heeft korte, gekromde vleugels. Door die razendsnel tegen elkaar te wrijven, produceert de scheirei een ratelgeluid, waarschijnlijk om roofdieren af te schrikken. Het is de eerste keer dat dit gedrag bij deze familie van wandelende takken wordt waargenomen.

Aardige bijkomstigheid is dat de diertjes gemakkelijk te houden zijn, vertelt Scheire, die twee van de diertjes cadeau heeft gekregen. “Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik altijd groene, onbespoten varens in huis heb, want dat is het enige dat ze eten.”

Scheire is van plan om de diertjes te gaan kweken, om ze dan uit te delen aan zijn familie, “zodat alle Scheires een scheirei in huis hebben”. En het kweken stelt geen probleem, want “ze kweken als konijnen, maar ik weet niet of ze het daarom naar mij vernoemd hebben”, besluit Scheire grappend.

Kan dit zomaar?

Lieven Scheire volgt andere beroemdheden die al een diersoort met hun naam kregen: naar Barack Obama is een spin genoemd, naar Nelson Mandela een vogel, naar Shakira een wesp en er bestaat ook een Frank Zappa-slak.

In principe kan iedereen een dierensoort naar zich laten vernoemen, als men tenminste wetenschappers die een soort ontdekt hebben kan overtuigen. Zij zijn vrij om een persoonsnaam mee te nemen in de benaming.

Daar zijn wel een paar regeltjes voor: het eerste deel van de naam moet verwijzen naar de familie en het tweede deel naar de specifieke soort, en dat allemaal in het Latijn. In het geval van de Lobofemora scheirei, verwijst het eerste deel naar de soort van wandelende takken die uitsteekseltjes die ze hebben op hun middelste twee poten.

In de zesde aflevering van "De schuur van Scheire" komen de ontdekkers van de Lobofemora scheirei alles vertellen over het diertje. Morgen, om 21.05 uur, op Eén.

Meest gelezen