Hillary Clinton probeert e-mailgate te beteugelen

Op een inderhaast belegde persconferentie heeft Hillary Clinton voor het eerst uitgebreid gereageerd op de controverse over het feit dat ze haar private e-mailadres voor professionele doeleinden gebruikte toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. "Het was handiger zo", zei ze. "Maar achteraf gezien had ik beter twee adressen gebruikt." De Republikeinen zijn niet onder de indruk.
2015 Getty Images

Vorige week raakte bekend dat Clinton niet haar officiële overheidsaccount gebruikte voor het versturen van e-mails toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was, maar wel een privaat e-mailadres. Op een enkele tweet na waarin ze beloofde haar e-mails uit die periode openbaar te maken, bleef het opvallend stil.

Intussen groeide de controverse over de zaak. Vanuit Republikeinse hoek werd geopperd dat Clinton bepaalde informatie voor de buitenwereld wil verbergen, bijvoorbeeld over de dodelijke aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië in 2012. Maar ook binnen het Democratische kamp klonk de roep om een officiële reactie steeds luider.

55.000 pagina's

Gisteravond heeft Clinton de stilte over de zaak doorbroken met een inderhaast belegde persconferentie op het hoofdkwartier van de VN in New York. "Ik heb me destijds aan elke regel gehouden", hield ze vol. "Het was me toegestaan mijn eigen e-mailadres voor officiële doeleinden te gebruiken. Het was ook handiger dit te doen. Anders moest ik voortdurend met twee smartphones rondlopen. Op het moment zelf leek het helemaal geen issue. Achteraf gezien had ik beter twee adressen gebruikt."

"Veel van mijn e-mails verstuurde ik naar de officiële accounts van medewerkers. Ik ging ervan uit dat ze op die manier sowieso zouden worden gearchiveerd." Om duidelijkheid te scheppen heeft Clinton naar eigen zeggen inmiddels 30.000 e-mails uit haar private account aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgemaakt, goed voor 55.000 pagina's. "Het gaat om elke e-mail die van ver of van dichtbij iets met overheidszaken had te maken."

Tegelijk geeft ze toe dat ze evenveel andere, private mails heeft gewist. "Het betreft mails over het huwelijk van mijn dochter, de begrafenis van mijn moeder, yogalessen en andere privé-aangelegenheden. Niemand wil zulke zaken in de openbaarheid zien. Ik denk dat de meeste mensen dat zullen begrijpen."

"Clinton heeft een slechte beurt gemaakt"

De Republikeinen zijn alvast niet onder de indruk van de uitleg van Clinton. Vooral haar bekentenis dat ze private mails heeft gewist, roept vragen op. "Niemand behalve Hillary Clinton zelf weet of ze elke relevante e-mail heeft overhandigd", zegt Reince Priebus, voorzitter van het Republican National Committee. "De commentaren van Clinton laten ons achter met meer vragen dan antwoorden", meent Trey Gowdy dan weer. Hij staat aan het hoofd van een parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslag in Benghazi.

"Clinton heeft een slechte beurt gemaakt", zegt VRT-correspondent in de VS Tom Van de Weghe in "De ochtend" op Radio 1. "Officieel is ze nog geen kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar ze stond zichzelf te verdedigen als was ze het al. De Democraten hopen dat de storm snel gaat liggen. Tegelijk schakelen ze over naar paniekmodus, want ze hebben eigenlijk geen alternatief voor haar. Voor de Republikeinen is deze zaak dan ook een godsgeschenk."